Quantcast
Channel: Trädgårdsmästardrömmar
Viewing all 25 articles
Browse latest View live

Det bidde en liten notis i Sydsvenskan...


Varför händer inget på bloggen?

$
0
0
Nu blir det sådär igen. Tiden bara rusar förbi och jag har få stunder vid datorn... Jag har alltså inte vare sig lagt ner mina studier, gått under jorden eller fastnat med sågen högt uppe i ett träd. Ibland är det bara lite svårt att få till det, helt enkelt.

Sedan förra inlägget har jag hunnit med en fantastisk trädgårdsresa till England med min klass. Bilderna från resan ligger fortfarande kvar, osorterade, i digitalkameran. Vid första bästa tillfälle ska jag tanka över dem till datorn och dela med mig av ett urval på bloggen.

Efter Englandsresan gick vi direkt ut på LIA igen, dvs praktik. Jag är till min glädje tillbaka på Nisses Växter i Uddevalla. Jag gjorde även två veckors praktik hos dem i somras, kände mig verkligen inte färdig där och frågade därför om jag fick komma dit igen. Det fick jag och det är jag riktigt glad över. Snart, snart berättar jag mer om det.

Att anlägga en trädgård...

$
0
0
...innebär lite mer än planering och plantering av gröna ytor. Jovisst, i många sammanhang innehar växterna naturligtvis huvudrollen på en trädgårdscen, men lika viktiga är de hårdgjorda ytorna som exempelvis uteplatser, gångar, garageuppfarter och murar.

Därför är jag jätteglad över att kursen Utveckling och anläggning av gröna miljöer ingår i min utbildning. Förutom att sätta in växterna i sitt rätta sammanhang får vi lära oss grunderna i markanläggning, ritningsläsning, mätningsteknik, dimensionering och maskinkuskap. Den misstänksamme kanske anar att det osar matte om de teoretiska avsnitten och ja - nu får vi locka fram de gamla rävarna Pythagoras och Pi samt väcka insomnade begrepp som densitet, cylindervolym och cirkelradie till liv igen. Det har hörts många tunga suckar i klassrummet de senaste två veckorna...

Men, den helt klart varierande entusiasmen inför de matematiska inslagen till trots, det riktigt roliga är att vi redan nu får praktisera det vi lär oss i riktiga projekt.


0-18, 8-16, stenmjöl, makadam och bergkross i alla de former. Vi gjorde ett studiebesök vid en krossanläggning som ligger i anslutning till borrhålen vid Hallandsåsens tunnelbygge.


Sekatörer och grepar byttes ut mot varselvästar och bygghjälmar. Outfiten känns på något sätt bekant... Hmm, jag som trodde att jag hade lämnat byggbranschen för gott.


Vi har fått lära oss att använda avvägningsinstrument och därmed är det bara att sätta igång med projekt "Plattsättning på förskola"

 Matjorden ska bort innan bärlager, sättsand och betongplattor hamnar på plats.En del väljer att gräva för hand...


...medan andra tar hjälp av minigrävaren.


Back in blog-business!

LIA - en kär tillbakablick

$
0
0
    
Del 1: Nisses växter
Höstens enda LIA-period inleddes bara två veckor efter terminsstarten. Det kändes minst sagt märkligt att komma tillbaka till skolan efter det långa sommaruppehållet och precis hinna bekanta sig med Norrviken, klasskompisar och lärare, innan det var dags att ge sig ut på praktik igen.

I somras gjorde jag två veckors på "min" plantskola, underbara Nisses Växter i Uddevalla (där jag under årens lopp har spenderat åtskilliga timmar och månadslöner, men då som kund...) De två veckorna gick alldeles för fort och när det började bli dags att förbereda höstens LIA la jag alla mina tidigare planer åt sidan - jag var bara tvungen att återvända till Nisses!

Härhade jag tänkt att jag skulle inleda en beskrivande bildkavalkad med foton på plantskolan, både exteriöra och interiöra. Men si, när jag rotar bland mina bilder inser jag att jag har varit synnerligen usel på att använda kameran. Jag skäms faktiskt en aning över det knappa bildmaterialet, men delar med mig av det som finns.


Jag tror att det var min sista LIA-vecka som jag lyckades ta dessa få bilder från plantskolan. Säsongens första snö överraskade.

 Även om jag inte har fått med hela området, kanske denna bild ger en aning om plantskolans storlek. Rader upp och rader ner med perenner, buskar, rosor, klätterväxter, barrväxter och träd i alla storlekar. Sortimentet är enormt och jag skulle tro att utbudet är ett av de största i Sverige.


Som trogen kund hos Nisses har jag alltid uppskattat deras fantastiska bredd på sortimentet - det är som en våt dröm att botanisera (!) bland alla växter och det är verkligen lätt att dröja sig kvar i timmar. Kunskap och kvalitetsmedvetenhet är ytterligare exempel på egenskaper som gör dem unika. All personal är utbildad och kunnig och som kund får man alltid den hjälp man behöver. Lite extra goda råd och tips får man på köpet och åker alltid lika nöjd därifrån. Under de veckor jag praktiserade på Nisses var det många kunder som bekräftade just detta och återvände därför år efter år.

Om växtsortimentet är omfattande kan man nog säga detsamma om det övriga sortimentet. Det finns en uppsjö av tillbehör, krukor, redskap, inredningsprylar, fröer, lökar, dammtillbehör, klätterstöd, spaljéer - you name it! Det tar en bra stund innan man har tagit sig igenom butiken och landat på växtavdelningen. Jag önskar verkligen att jag hade lite fina bilder som kunde illustrera sortimentet, men icke....  Du kanske har varit där nyligen och plåtat och vill låna ut några bilder till min blogg?

Vad jag inte visste sedan tidigare var att Nisses Växter är riktigt stora på anläggningsbiten. Visst, jag hade väl ett hum om att de tog sig an en del anläggningsuppdrag, men att det var en betydande del av deras verksamhet hade jag inte riktigt koll på. Det var en av anledningarna att jag gärna ville återvända till Nisses i höst och jag har under stora delar av praktikperioden varit ute på olika anläggningsjobb. Riktigt kul och väldigt lärorikt!

Okej, detta får avsluta den inledande delen av en liten följetong om min vistelse på Nisses Växter. Jag återvänder snart med fler inlägg.

TEMA: Trädgårdsmästarelev på Norrviken

$
0
0
  
Lisa "Minelli" Bergström
Flitiga Lisa. Jag kan inte tänka mig något mer beskrivande namn på klassens energiknippe och arbetsmyra. Blommans vetenskapliga namn, Impatiens walleriana, får mig att fnissa lite grand, det säger liksom allt. Att hennes blivande företag ska heta just Flitiga Lisa känns bara så självklart.



I samma stund som vi i klassen förra hösten fick reda på vilken av entrérabatterna var och en av oss blivit tilldelade stod Lisa redan med spaden i marken. Medan vi andra fortfarande funderade på vad vi egentligen ville göra med våra rabattytor hade hon samlat ihop allt material till sin. Och när jag och mina övriga klasskamrater så smått började höstbereda jorden på våra tilldelade ytor – ja, då var Lisa redan klar med sin rabatt.

-Jag är sån, oavsett vad det gäller. Om jag har något projekt eller uppgift på G sätter jag igång direkt, jag bara måste släppa fram all energi och kreativitet omedelbart. Och sen kan jag inte sluta förrän arbetet är klart.






Från militäruniform till snickarbyxor
Vägen till trädgårdsmästarutbildningen var långt ifrån spikrak, men ändå ganska självklar. Lisas trädgårdsintresse grundlades redan när hon som barn rensade ogräs i mormoderns rabatter, krattade fina mönster i grusgångarna och låg i komposthögen och tittade på maskar.

Efter gymnasiet valde Lisa att göra lumpen och därefter åkte hon till Israel för att arbeta som volontär. Väl hemma igen utbildade hon sig till väktare och arbetade på Securitas i fem år. Men när barnen kom kände hon sig manad att lämna det jobbet.

-Det var inte jag längre. Jag klarade helt enkelt inte av att se så mycket negativa sidor hos människor som man möter i sitt arbete som väktare.

Att hon istället började läsa till trädgårdsmästare var en lyckosam slump.

-Jag läste om utbildningen i tidningen och plötsligt gick det upp ett ljus för mig. Jag hade länge drömt om en sådan utbildning, men trodde inte att det gick att genomföra med två små barn att ta hand om. När jag såg att möjligheten fanns på nära håll sökte jag in direkt! Det är jag jätteglad över, det enda jag möjligen kan ångra är att jag inte gjorde det för flera år sedan. Jag har lärt mig oerhört mycket sedan vi började – då kunde jag i princip ingenting om växter, nu kan jag jättemycket.


Efter utbildningen satsar Lisa på att försörja sig som egenföretagare med inriktning på trädgårdsanläggning, stenläggning, beskärning och plantering. Förhoppningen är att kunna samarbeta i någon form av nätverk med andra trädgårdsföretagare i närheten.

Någonting får mig att tro att det kommer att bli precis så som Lisa har tänkt sig. Och bara en kort stund efter vi har lämnat varandra får jag ett sms med följande innehåll: ”Om du vill kan du lägga till att det finns ett projekt på gång men att det är än slå länge hemligt, men att det är tänkt att ta trädgårdsvärlden med storm.”

Är det någon mer än jag som blir nyfiken av det beskedet?


Här kan du läsa om ytterligare en av mina klasskamrater, Sanne Clausen.

Tripp-trapp, trappor...

$
0
0
... och mera matte.

64 = 2(h+1) + b
Om det är något jag ska lägga på minnet inför den kommande anläggningstentan är det definitivt ovanstående formel. Om jag inte missminner mig orsakade den en hel del huvudbry hos många i TM10, klassen som tog examen i våras.

Formeln används vid trappkonstruktioner utomhus och med hjälp av den kan man räkna fram så optimala steghöjder och stegdjup som möjligt i förhållande till markens nivåskillnad. Det är väl inte särskilt ofta jag reflekterar över stegens höjd eller djup när jag går i trappor, åtminstone inte om det "känns som det ska". Men en felkonstruerad trappa kan kännas obekväm att gå i - ibland är steghöjden för låg eller så känns stegens djup inte anpassade för min steglängd. Om höjdskillnaden mellan planstegen är anpassade efter ett normalstort kliv känns trappan bekväm att gå i.

Några av trapporna på Norrviken med omnejd som vi spanade in, mätte, bedömde och i vissa fall kritiserade med utgångspunkt från den kunskap vi numera besitter...

Formeln för en trappa är klassisk och förklarar sambandet mellan ett normallångt steg på cirka 64 cm med det naturliga sättet att gå i en trappa. Ju högre steghöjden är, desto mindre är stegdjupet. Och ju lägre steghöjden är, desto djupare måste steget vara. En bra steghöjd utomhus ligger mellan 14 och 16 centimter.

Således:
64 = 2(h+1) +b

64 = normal steglängd med behaglig gångrytm räknat i centimeter.
h = sättstegens höjd
1 = lutning i centimeter (1 centimeter läggs alltid till för utomhustrappor för bättre avrinning)
b = planstegens (dvs trappstegen man går på) djup

Puh, hoppas jag inte har blandat ihop något nu. Och håll gärna tummarna för att jag kommer ihåg detta när det är tentadax. Om - jag menar förstås NÄR - jag någon gång kommer att bygga en utomhustrappa trollar jag naturligtvis fram formeln ur minnet.

Vart tog det ekologiska och småskaliga perspektivet vägen?

$
0
0
En av anledningarna till att jag sökte utbildningen vid Norrvikens Trädgårdar var att den hade ett uttalat ekologiskt perspektiv. En av de största delkurserna heter just Småskalig ekologisk odling och vi läste merparten av kursen under vårterminen. Cirka en halv poäng återstår innan kursen är avslutad.

Jag hade stora förväntningar och såhär står det ordagrant i kursplanen:
Småskalig ekologisk odling
Kursen behandlar småskalig ekologisk trädgårdsodling i exempelvis skolmiljö, visningsträdgårdar, hemträdgård osv. Kursen behandlar växtnäring, växtföljder, växtskydd och biologisk mångfald, ogräsreglering. Vidare ger kusen en orientering om ympning, sådd, förkultivering, jord, gödsling, bevattning och växtföljd, frilandsodling, växthusodling, sommarskötsel, växtskydd, insekter i trädgårdslandet, kompostering samt skörd och förvaring. Målet är att den studerande ska ha kännedom om såväl historiska som moderna ekologiska odlingsmetoder.

Efter denna delkurs ska deltagaren
- kunna anlägga en småskalig ekologisk, ett eller flerårig, odling från planering och markbearbetning till sådd och plantering, skörd enligt beskrivningen ovan.
- kunna sköta och underhålla en ettårig eller flerårig odling enligt ekologiska principer.

Det ser riktigt bra ut på papperet och det var också en kurs som jag verkligen såg fram emot. Kurslitteraturen utgörs helt och hållet av Jordbruksverkets sammanställda skrifter Ekologisk odling av grönsaker på friland. Pärmen innehåller bland annat bland annat odlingsbeskrivningar, växtnäring, växtskydd, lagring, kalkyler och vänder sig till lantbrukare som vill börja odla ekologiskt eller ställa om från konventionellt till ekologisk lantbruk. Litteraturen innehåller väldigt mycket matnyttig information, men har allt annat en ett småskaligt perspektiv.

Ganska tidigt under kursen var vi några som ifrågasatte den tydliga inriktningen på storskaligt lantbruk, men fick då till svar att dessa metoder även går att tillämpa i mindre skala inom olika områden. Men hittills har vi inte fått några exempel på trädgårdsodlingar i skolmiljö, visningsträdgårdar eller hemträdgårdar som kursplanen utlovar. Inte heller har vi fått lära oss hur man anlägger, sköter och underhålller en ett- eller flerårig odling enligt ekologiska principer, vilket är målet med delkursen.

Av de avsnitt som räknas upp i kursplanen har undervisningen inte över huvud taget berört:
* ogräsreglering (med undantag för kemiska bekämpningsmedel)
* förkultivering
* sommarskötsel
* insekter i trädgårdslandet
* skörd och förvaring
* historiska ekologiska odlingsmetoder

Vår lärare i kursen har en konventionell odlingsbakgrund och förespråkar gärna de traditionella metoderna framför de ekologiska. De studiebesök vi gjort har uteslutande varit hos konventionella odlare. I de hänseenden några av oss i klassen har uttryckt en önskan om att ta upp ett ekologiskt synsätt har vi blivit bemötta med argument som att det är oekonomiskt, ohållbart, att vi ska följa debatten kring problematiken med de ekologiska odlingsmetoderna. Men för att vi ska ha möjlighet att själva kunna ta ställning till detta är det en självklarhet att vi också får en mer nyanserad bild av denna uttalade problematik. Jag kan bara föreställa mig hur kursen hade sett ut om vi istället hade en lärare/gästföreläsare som verkligen brann för de ekologiska odlingsmetoderna och där diskussionerna därför hade kunnat bli så mycket mer mångfasetterade.

Jag är riktigt besviken och känner mig snuvad på konfekten helt enkelt. Och jag vill vara väldigt tydlig med att, oavsett om det här en hjärtefråga för mig eller inte, är det de sakliga bristerna i undervisningen och de uteblivna kursavsnitten jag vänder mig emot,. Kursplanen har förankrats i utbildningens ledningsgrupp och därefter godkänts av YH-myndigheten, men den ansvarige läraren har helt klart gjort en annan tolkning av innehållet. Nu återstår som sagt endast en halv poäng av delkursen och jag kan inte se hur vi ska hinna få igen det vi saknar.

Mästare eller inte mästare - det är frågan!

$
0
0
När man gått en trädgårdsmästarutbildning, kan man titulera sig trädgårdsmästare då?
Självklart tycker kanske en del, medan andra menar att trädgårdsmästare blir man inte hursomhelst, särskilt inte efter enbart två års studier.

När Gunnel Carlsson gästföreläste hos oss i våras tryckte hon särskilt på att trädgårdsmästaryrket kräver ett livslångt lärande. "Tro inte att ni är något, det tar ett helt liv att bli trädgårdsmästare", sa hon lite retsamt till avgångsklassen på deras examensdag i maj i år. I själva verket anser hon att det bara finns en enda person i Sverige är värdig titeln trädgårdsmästare och det är Magnus B. Nilsson, ni vet han som har namngivit den röda solhatten Echinacea purpurea 'Magnus', och han fyllde 100 år 2006...
 
(Bilden är lånad)
 
Enligt Wikipediaär trädgårdsmästare"är en yrkestitel för personer som är yrkeskunniga och yrkesverksamma med skötsel och odling av växter" medan det står att läsa i Nationalencyklopedin att trädgårdsmästarenär "person som är yrkeskunnig inom odling av köksväxter, frukt, bär och prydnadsväxter". Således verkar det vara fritt fram för vem som helst som är yrkesverksam inom trädgårdsbranschen att skriva trädgårdsmästare på visitkortet.
 
Själv vacklar jag en aning och i svaga ögonblick känner jag mig alldeles för osäker för att våga titulera mig trädgårdsmästare efter utbildningens slut. Hur ska jag, med min begränsade utbildning, kunna mäta mig med dem som har en livslång erfarenhet och yrkeskunskap? I andra stunder, när självförtroendet är på topp, sträcker jag på mig en aning och tänker att efter en trädgårdsmästarutbildning borde man trots allt våga bära trädgårdsmästartiteln med stolthet.
 
I det dagsfärska nyhetsbrevet Gröna Trender från grönytekonsultföretaget Acama, diskuteras ämnet. Av en händelse är det en av mina lärare som står bakom artikeln som tar ner diskussionen på djupet.
 
Så, vem har rätt att kalla sig trädgårdsmästare? Finns det några relevanta alternativ till trädgårdsmästartiteln? Vad tycker du?  
 
Magnus B. Nilsson, en "riktig" trädgårdsmästare. (Bilden är lånad)

Eget företagande - tusen och åter tusen saker att tänka på

$
0
0
En ganska stor del av oss på trädgårdsmästarutbildningen planerar att starta eller har nyligen startat företag. Hela 14 personer (av totalt 27 i klassen) räckte upp handen när vi häromdagen fick frågan om vilka som tänker starta eget. De flesta som enskild näringsidkare med inriktning på skötsel, anläggning, design mm och har privatpersoner som sin främsta målgrupp. Bland de som tog examen i våras är det tolv stycken som driver eget företag, varav sju personer på heltid. De jag har pratat med är mycket positiva till arbetssituationen och har stor tilltro till framtiden.

Skolan har tagit fasta på detta och i utbildningen ingår kursen Ekonomi och ledarskap, vilken omfattar tre poäng. Startskottet var en Starta företag-dag i Lund, en heldag där sex myndigheter, bland andra Skatteverket, Bolagsverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen informerade om vad man bör tänka på när man ska starta eget. Och, om vi inte visste om det tidigare, blev vi verkligen varse att det finns ett och annat att fundera över innan man sätter igång.

På schemat dessa veckor har vi också haft grundläggande företagsekonomi, marknadsföring och bokföring. Förra veckan fick vi en tvådagars energisk duvning av allas vår egen Claes-Anders Malmberg på Acama som på sitt personliga och humoriska sätt försökte engagera oss i ämnena anbudsgivning och prissättning.


C-A Malmberg håller låda

Vi har även fått personlig coachning (oh, vad jag har svårt för detta ord - varför finns det inget vettigare svenskt alternativ?) i två omgångar à en timme. Det är genom Bärkraft - ett utvecklingprogram som finansieras av Landsbygdsprogrammet i Skåne - som vi bland annat får möjlighet att bolla våra företagsidéer med en personlig så kallad utvecklingspartner. Det är både nyttigt och energigivande och ett bra stöd på vägen. Programmet innehåller egentligen fler steg än de vi deltar i och skolan har valt att sponsra oss med den första halvan. De som vill får möjlighet att själva köpa till den andra halvan till ett förmånligt erbjudande. Eller...? Det det där sista gäller visst bara en utvald skara i klassen, nämligen de som är bosatta i Skåne län. Vi andra (totalt 8 stycken) blir således snuvade på den lilla julkonfekten.

Timotej - snart i en trädgård nära dig....

$
0
0
Min fina vän och tillika kurskamrat på trädgårdsmästarutbildningen har hjälpt mig att ta fram en logotyp till mitt lilla företag, Timotej Trädgård.



Visst är den fin! Under våren kommer jag att lägga lite tid på marknadsföring så att jag är riktigt redo att ta det stora klivet ut i verkligheten efter examensdagen. 

Tusen tack Mattias Månsson, för hjälpen med logotypen!

Hjälp, jag har fått jobb!

$
0
0
(Läs: Jippie, jag fick drömjobbet!)

Två läsår går fort, oerhört fort. Allra helst när man befinner sig i ett ständigt trädgårdsrus, vilket är precis vad jag har gjort sedan jag fick mitt antagningsbesked den där dagen för ungefär ett och ett halvt år sedan. I dagarna påbörjade jag min fjärde och sista termin på utbildningen vid Norrvikens trädgårdar och den 13 maj tar jag min trädgårdsmästarexamen. Sedan är det alltså dags att börja mitt nya yrkesliv som trädgårdsmästare. "Tjohoo, vad roligt det ska bli!" tänker jag de allra flesta dagar. "Hjääälp, hur ska det gå?" undrar jag också emellanåt.

Inom trädgårdsbranschen finns det inte många kvalificerade jobb att söka och de få tjänster som utannonseras är oftast säsongsarbeten. Men branschen växer för varje år och potentialen finns där, det vet jag. Därför smygstartade jag mitt lilla enmansföretag redan i somras för att kunna satsa vidare på den verksamheten när skolan väl är slut. OM jag inte skulle ha ett "riktigt" jobb att gå till då, vill säga. För det står ju naturligtvis överst på min önskelista. Tanken på att hitta ett riktigt bra ställe där jag skulle få arbeta med det jag tycker är allra roligast, ett ställe där jag kan fortsätta att lära mig och utveckla de kunskaper jag har lagt grunden till genom min utbildning, har funnits där hela tiden. Men, som sagt, dessa jobb växer inte på träd och när det finns några att söka står det ofta många, kvalificerade personer på kö att söka.

Men hittills har jag nöjt mig med att sondera terrängen därute och tittat mig omkring efter potentiella jobb. Ännu har det inte dykt upp något som känts lockande att söka, utan jag har väntat och hoppats på att det där drömjobbet eventuellt skulle dyka upp så småningom. Och om det trots allt inte skulle dyka upp något sådant, ja då skulle jag ju satsa med full kraft på det egna företaget, Timotej Trädgård.


Så, om någon skulle fråga mig om vad jag helst av allt skulle vilja göra efter min examen skulle jag alltså utan tvekan svara: att arbeta med växter (såklart), gärna på ett ställe där jag får möjlighet att lära mig ännu mer och där jag får möta och hjälpa kunder. Jag skulle vilja kombinera försäljning med rådgivning, anläggning, plantering och design och.... tamejtusan, nu verkar det faktiskt som jag kan sluta dagdrömma. Jag har nämligen blivit erbjuden en anställning på Nisses Växter i Uddevalla och jobbet innefattar precis det jag just nämnde! Dessutom får jag möjlighet att knyta an arbetet till mitt tidigare yrkesliv inom kommunikation och marknadsföring.

Min anställning börjar samtidigt som utbildningens allra sista LIA-period äger rum och redan nu ska jag, parallellt med studierna, påbörja arbetet med att utveckla deras hemsida.

Och i ruset av detta roliga besked upprepar jag gärna budskapet som en tidigare elev på samma utbildning förmedlade: vikten av en bra prakikplats.

Ingen mer trädgårdsmästarutbildning vid Norrvikens Trädgårdar

$
0
0
De som började den tvååriga trädgårdsmästarutbildningen i höstas blir troligtvis den sista kullen som får förmånen att utbilda sig vid Norrvikens Trädgårdar. Åtminstone på ett tag, för när YH-myndigheten idag offentliggjorde vilka utbildningar som får beviljat statsbidrag framöver var Trädgårdsmästarutbildningen vid  Norrvikens Trädgårdar som bedrivs av Akademi Båstad var alltså inte en av dem. Av totalt hela 885 ansökningar (inom alla utbildningsområden) i hela landet var det endast 235 som beviljats stöd.



Det är naturligtvis en stor besvikelse och det väcker faktiskt en del frågetecken hos mig. Kanske inte specifikt det faktum att Akademi Båstad inte får fortsätta att bedriva trädgårdsmästarutbildningen vid Norrviken, utan att inte en enda KY-utbildning inom trädgårdssektorn i hela landet kommer att starta till hösten.

YH-myndigheten har klumpat ihop utbildningarna inom lantbruk, djurvård, trädgård, skog och fiske i en enda grupp som tillsammans har ansökt om 503 utbildningsplatser. Av dessa har 187 platser beviljats, bland annat för gårdsmästare, beridare, klövvårdare, headgreenkeaper med sportytor, yrkesbiodlare, skogsvårdstekniker med flera. Men antalet trädgårdsmästarplatser är alltså noll. I hela Sverige!

Såhär förklarar YH-myndigheten bakgrunden till bedömningarna på sin hemsida:
"Det finansiella utrymmet är begränsat, vilket medför att det inte varit möjligt att prioritera alla ansökningar, även om kvalitet och måluppfyllnad är god. I första hand har myndigheten valt att prioritera utbildningar som leder till kompetenser med stort eller mycket stort värde för arbetsmarknaden."

Tillväxten inom trädgårdsbranschen är stor och framtidsutsikterna är riktigt goda. Alla tendenser pekar på att trädgårdsnäringen kommer att växa och analytiker och andra förståsigpåare matar oss med samma budskap: trädgårdnäringen är en blomstrande branch! Och om man omsätter denna statistik till rena fakta för dem som har gått utbildningen vid Norrviken ser man samma sak: majoriteten av de som tagit sin examen arbetar idag inom trädgårdsnäringen. Så sent som för ett år sedan var man faktiskt så säker på att utbildningen skulle leda till arbete att man utfäste en jobbgaranti efter examen.

Hur ska man då tolka YH-myndighetens beslut?

Det kom ett mejl...

$
0
0
"Hej hej!
Sitter och avvecklar mig själv på jobbet och tänkte passa på att skriva några rader till dig och tacka. Jag har ivrigt läst din blogg senaste året och nu är jag snart på väg för kursstart till Enköping och trädgårdsmästarutbildning med ledarskapsinriktning. När jag oroat mig för framtiden och känt att jag måste övertala mig själv och min omgivning att jag är på rätt väg, så surfar jag in och läser om hur det går för dig.

Det är verkligen svårt att lämna en tjusig kommunikationskarriär. Men ibland måste man bara blunda och hoppa. Vill med dessa rader tacka dig för all inspiration och som förebild under en besvärlig tid, då jag funderade mycket över vad som känns meningsfullt i livet.

Hoppas att även jag med stolthet vågar kalla mig för trädgårdsmästare om två år. Tusen tack för all pepp och varmt lycka till i nya arbetslivet.

Med vänlig hälsning,
M"


Jag blev alldeles varm av dessa fina ord. Tack! Och tack alla okända och kända som lämnar små kommentarer kring mina inlägg, det värmer så. Och bara vetskapen om att ni är några stycken varje dag som kikar in för att se vad jag har skrivit gör mig motiverad att fortsätta.

Mitt ursprungliga syfte med bloggen var egentligen helt enkelt att dokumentera vissa nedslag under min utbildningstid för eget bruk. Tiden rusar ju på och detta har varit ett sätt för mig att stanna upp emellanåt och reflektera över den tid jag spenderar på Norrviken. Om mitt bloggande har givit någon en liten puff att faktiskt ta steget och söka in till någon av de trädgårdsmästarutbildningar som finns i landet är det ju helt fantastiskt.

TEMA: Trädgårdsmästarelev på Norrviken

$
0
0
Maria Berggren
Maria är en av fem tjejer som utgör klassens ”Halmstad-liga”. Varje dag pendlar hon och de andra drygt åtta mil Halmstad - Norrviken tur och retur för att ägna sig åt sin livsdröm, att utbilda sig till trädgårdsmästare.


Foto: Mattias Månsson

Maria har alltid haft ett stort intresse för natur och trädgård och som barn älskade hon att vara hos sin mormor och morfar som hade en stor naturlik trädgård ute på landet. Under gymnasietiden tog hon alla chanser att vara i den lokala blomsteraffären – hon gjorde sin praktik, sommarjobbade och arbetade extra där på helgerna. Så småningom fick hon anställning i butiken och hann jobba där i sju år innan verksamheten konkurrerades ut av Blomsterlandet och personalen fick sägas upp.

Därefter försörjde sig Maria under närmare tjugo år genom diverse olika jobb; hon körde taxi, jobbade i hamnen, arbetade i hemtjänsten och som biträde i en livsmedelsaffär. Men efter flera år med egen trädgård växte sig trädgårdsintresset bara större och tanken på att kunna leva på sin hobby lockade. En dag såg hon en annons om utbildningen i en tidning och bestämde sig för att ta chansen och söka in.

-Tiden var inne och jag kände att jag inte ville höra mig själv säga i efterhand ”varför gjorde jag det inte?”. Men det var trots allt lite läskigt när jag fick antagningsbeskedet i handen – nu blev jag ju tvungen att ta ställning! Jag frågade mig själv om jag var beredd att lämna min trygga anställning och kasta sig mig in i en helt oviss framtid.

Foto: Charlotte Mårtensson


Nyfikenheten och det brinnande intresset avgjorde och med facit i hand säger Maria tvärsäkert att hon aldrig skulle vilja ha det ogjort.

-Utbildningen har gett mig så oerhört mycket. Att få ägna dagarna åt det som är allra roligast i livet är en ynnest och att vistas och studera i den härliga miljö som Norrviken erbjuder är fantastiskt! Dessutom är det ganska stärkande att veta att man faktiskt fixar upp att plugga ”på gamla dar”. Jag fick en kick av att träffa nya människor som delar mitt intresse, det är ju så skönt att kunna prata blommor med sina klasskompisar dag ut och dag in utan att någon blir uttråkad!

Bilden är tagen på ett dagis där Maria gjorde praktik förra sommaren.
Foto: Charlotte Mårtensson


Om sin egen roll i klassen säger sig Maria vara den som lyssnar, iakttar och försöker ta in så mycket som möjligt.

-Jag försöker vara aktivt närvarande på lektionerna. Nu när jag har satsat på att utbilda mig vill jag ha ut så mycket som möjligt av undervisningen. Jag har lärt mig massor, men om jag kunde ändra på något i utbildningen skulle jag i så fall önska mig ännu mer praktiskt arbete.

Om några månader tar Maria, jag och våra klasskamrater examen. Vad som händer därefter är inte helt klart för Marias del men hon har, likt flera andra i klassen, börjat fundera på att starta eget trädgårdsföretag. Om allt går som hon vill kombinerar hon företagandet med sitt gamla jobb i livsmedelsbutiken.

Jag håller båda tummarna för att det blir precis som Maria önskar!

Att rita trädgårdar och rabatter...

$
0
0
... kan väl vem som helst göra, eller hur?
Det tror jag absolut! Men för att rita dem på beställning och att ta betalt för detta arbete krävs lite mer än att enbart "gilla växter". Det finns många talangfulla trädgårdsälskare med konstnärlig ådra som kanske saknar den fördjupade, gedigna växtkunskapen. Samtidigt är det många med god kunskap om de enskilda växterna, men som inte har förmågan att gestalta dem i ett sammanhang.

Vad jag menar är att det är ett konststycke att behärska förmågan att rita trädgårdar, rabatter och planteringar! Det handlar om att kreera ett förslag och att kunna göra förslaget begripligt för kunden. Det krävs både känsla för färg och form (oh, jag önskar verkligen att jag vore en av de konstnärligt lagda!) och riktigt god växtkännedom. För att bli verkligt duktig krävs även lång erfarenhet och en stor portion talang!

Terminens favoritkurs
Under några veckor i vinter har vi läst kursen Färg- och formlära, som ingår i utbildningen. Innan kursstarten var mina förväntningar ganska tudelade - jag såg verkligen fram emot ämnet, men efter att ha hört om kursens upplägg för förra klassen, hoppades jag inte direkt på något stort. Våra föregångare fick mest kladda och kludda med färger och leka vernissage (inget ont i det, men det är för abstrakt för min smak) - vad jag önskade mig var praktiska och handfasta grundkunskaper i ren trädgårdsdesign!

Idag hade vi det sista kurstillfället i Färg- och formlära och det är faktiskt med stor saknad jag inser att det inte blir några fel lektioner i ämnet. Kursnamnet är nog det enda som är kvar från föregånde år, för oss var läraren en annan och upplägget på kursen helt annorlunda. Och så fantastiskt lärorikt och inspirerande! Vår lärare, Åsa Adolfsson Ahlander, arbetar professionellt med trädgårddesign och är utbildad trädgårdsingenjör vid SLU Alnarp.

Under ett antal veckor har Åsa introducerat oss i ämnet trädgårddesign och varvat de teoretiska föreläsningarna med individuella uppgifter som hon med stor omsorg har gått igenom och gett personlig feedback på. Jag, som saknar naturlig talang att kunna visualisera mina idéer på papper har alltid avundats dem som med lätthet drar några snabba pennstreck och får ihop det till något begripligt. Men efter denna kurs har jag fått så mycket handfasta råd, kunskaper och - framför allt - positiv respons, att jag blir sugen på att utveckla mitt trädgårdritande.

Rabattritning
En av övningarna gick ut på att vi skulle komponera en rabatt utifrån helt fria förutsättningar avseende läge, ståndort och stil. Vi skulle dels rita en planskiss (ovanifrån) och dels framifrån i ett snitt. Till skisserna skulle vi beskriva ett tema och sätta rabatten i sitt rätta sammanhang. Vi skulle också göra en komplett växtlista med bilder, namn och antal växter.

Min rabatt fick namnet Färgstark sommarfröjd och jag har låtit basen i planteringen utgöras av mindre träd och buskar med starka karaktärsdrag. Rabatten har två tydliga områden med helt skilda färgsättningar; chokladstråket domineras av mörkbladiga och mörkt röda växter som varvas med inslag av vitt och orange-gula stråket sprakar av starkt orangea och lysande gula nyanser som kombineras med blåa fält.

Vår fantastiska lärare var så generös mot alla i klassen och proppade oss fulla med superlativ, så nu tillåter jag mig faktiskt att vara lite mallig över att jag efter åtskilliga timmars slit med färgpennor, växtböcker och skallinjaler (i kombination med en svår kreativ ångest) har lyckats komma i hamn med detta. Min blygsamhet förbjuder mig egentligen att visa skisserna offentligt (det har jag ALDRIG gjort med något jag ritat tidigare!) men jag vill visa att det faktiskt går att öva upp en arbetsteknik för hur man kan planera, kreera och presentera en idé. Så, vad sjutton, här är den:


Min första planskiss. Skala 1:100


Ett snitt från samma rabatt, skala 1:10


Växtval - perenner, träd och buskar, lökar, knölar och gräs

I kursen har vi bland annat även ritat var sin trädgård till en radhustomt. Alla i klassen fick samma tomtritning att utgå ifrån och det blev naturligtvis lika många olika förslag som vi är elever i klassen. Samtliga var riktigt bra!

Jag vill verkligen skicka ett extra tack till vår inspirerande, entuiasmerande och kunniga lärare som nog lyft oss alla ett litet snäpp! Tack vare skicklig guidning och en oerhörd positiv feedback har hon inspirerat både mig och många andra i klassen till att jobba vidare med trädgårdsritandet. (Själv ska jag snabbt förkovra mig ytterligare genom distanskursen i trädgårdsdesign som jag läser hos Trädgårdsakademin)

Vad händer med Norrvikens Trädgårdar i framtiden?

$
0
0

Ja, det är en fråga som diskuterats, tröskats och spekulerats kring ända sedan vi nåddes av beskedet att NTAB hade sagt upp avtalet med Stiftelsen Norrvikens Trädgårdar (ägaren) och inte längre skulle svara för driften av parken. Sedan i september 2010 lever Norrviken i något slags vakuum och det är inte längre någon som svarar för vare sig det upprätthållande skötselarbetet eller för den långsiktiga utvecklingen av parken.


Stiftelsen har sökt efter en ny arrendator under mycket lång tid och vi är många, väldigt många, som så innerligt hoppas att en hållbar och långsiktig lösning snart är i sikte. Parken håller på att förfalla och det krävs åtskilliga tiotals miljoner kronor för att återställa den i ett acceptabelt skick.



Och kanske är lösningen inte långt borta! En liten, liten fågel viskade nämligen i mitt öra idag att stiftelsen sitter i förhandlingar med en seriös intressent och att ett avtal är nära förestående. I månadsskiftet februari/mars ska samarbetet offentliggöras och vi får veta vem det blir som kommer att rädda Norrvikens Trädgårdar från ett fullständigt förfall.

Startskott för slutprojektet!

$
0
0
Nu börjar det verkligen närma sig slutet. För i måndags påbörjade vi den allra sista etappen i skolan, nämligen ett större projekt där vi ska knyta ihop många av kurserna vi har läst under utbildningen.

Projektet går ut på att vi ska arbeta i grupper om fem personer, där vi på uppdrag av Kärnfastigheter i Helsingborg ska skapa eller arbeta om en utemiljö på en given plats. Projektet är alltså "skarpt läge" och om beställaren är nöjd med vårt förslag kommer miljön realiseras och därmed anläggas. Vi var fem grupper som fick titta på sju objekt med olika verksamheter; förskola, LSS-boende, fritidsverksamhet, flerbostadshus med flera. Vår grupp valde ett LSS-boende med två bostadsbyggnader och kringliggande utomhusmiljö.

Igår var vi ute och kikade på objekten, som alla ligger i Helsingborgsområdet, och därefter sparkades arbetet igång med en inspirerande föreläsning av Maria Arborgh (Svt:s Söderläge för er som minns).


Med handledning av bland andra Maria ska vi analysera platsen, titta på möjliga utvecklingsområden, skapa en ny utemiljö och presentera vårt förslag i detalj för både uppdragsgivare och press.

Idag hade vår grupp ett första projektmöte där vi påbörjade vår kreativa process med att analysera platsen som den ser ut idag. Vi utgick från några bestämda frågeställningar: Vilka ytor används och hur ser de ut? Vilka rörelsemönster till och från byggnaderna kan identifieras? Vilka vyer erbjuder/saknar platsen?


Under sex veckor ska vi arbeta fram det förslag som slutgligen ska presenteras för uppdragsgivaren. Det är bara att kavla upp ärmarna och bereda sig på ett intensivt arbete.

Ympa, ympa, fallerallera!

$
0
0
Mitt i värsta projektarbeteshetsen (nåja, än så länge är vi förhållandevis lugna men det kommer bli värre) fick vi igår ett välkommet avbrott. På med arbetskläderna och ut till Hallandsåsens plantskola där vi blev försedda med var sin ympkniv, några grundstammar och ett gäng ympkvistar.


När man ympar ska ympkvistarna (äppelträd i vårt fall) skäras med ett jämnt snitt. Därefter tar man en grundstam med motsvarande grentjocklek och gör ett likadant snitt. De två grenarna läggs ihop så att snittytorna ligger tätt mot varandra och därefter binder man ihop dem med en plastremsa så att ingen luft kommer in. Ympkvisten kortas in ovanför en knopp och voilà - ett nytt litet äppelträd har fötts!


Riktigt kul och lärorikt men faktiskt svårare än jag först trodde att få riktigt bra snits (!) på snitten. Med mig hem från plantskolan fick jag tre olika sorter; PG Bergius, Discovery och Ingrid Marie.

Första projektetappen avklarad!

$
0
0
Under de två senaste veckorna har nästan all tid i skolan ägnats åt Det Stora Slutprojektet, med undantag för en halv dags avbrott för ympning.

Idag var det så dags att presentera vårt förslag så här långt för kunden; fastighetsförvaltaren Kärnfastigheter i Helsingborg. I vår projektgrupp har vi, som jag tidigare berättat, tagit oss an en fastighet för LSS-boende, det vill säga personer med grava funktionshinder. Det har varit viktigt för oss att göra ett ordentligt förarbete, där vi bland annat har gjort en grundlig analys av platsen som den ser ut idag, innan vi satte igång med den kreativa processen. Vi har besökt platsen flera gånger och tittat på den befintliga utemiljön både utifrån och inifrån byggnaderna.



Vi har fotograferat, antecknat, mätt och memorerat. Vi har också återvänt till platsen några gånger för att kika på detaljer som kommit upp efterhand som vi har börjat skissa.  


Vi har även pratat med personal och verksamhetschef och intervjuat en arbetsterapeut som tränar de utvecklingsstörda för att få en bättre bild av vilka behov de boende har. Eftersom vi har en ganska speciell målgrupp med mycket grava handikapp, förstod vi ganska snart att utformningen av trädgården bäst görs med sinnesstimulerande växter, former och materialval. Därför valde vi även att göra ett studiebesök på ett demensboende i Helsingborg, där man nyligen har anlagt vad man kallar för Sinnenas Trädgård, för att få lite inspiration.

Med mer kött på benen och ny, värdefull kunskap om vår målgrupps behov, har vi arbetat ganska intensivt med att formulera våra idéer och skissa ner dem i en så kallad karaktärsplan. Karaktärsplanen visar de övergripande förändringarna som vi föreslår, där ytor, gångar, vegetation etc är tydligt utmärkta men där växtval och val av material ännu inte är gjorda.

Skissen nedan visar hur området ser ut idag.
I korta ordalag har vi fokuserat på att göra området mer tillgängligt för de boende, idag består trädgården till stora delar av gräsytor vilket gör det svårt eller omöjligt att ta sig fram över med rullstolar. Det finns även ett avgränsande staket, som idag separerar den stora, fina tomten i två åtskilda delar. Vi har därför tagit bort staketet och tillfört stora gångstråk som löper runt de båda byggnaderna, med avbrott för bersåer, porlande vatten, ett djungelliknande woodland, en dofthörna, en eldplats med mera. 


Här är vårt förslag:


Vid vår presentation idag fanns, förutom kunden Kärnfastigheter, även våra klasskamrater, vår lärare samt handledaren Maria Arborgh på plats. Vi fick tjugo minuter till förfogande för att beskriva våra idéer och därefter gavs ordentligt med tid för feed-back. Glädjande nog var kunden väldigt positiv till vårt förslag och vi fick även bra respons på hur vi genomförde vår presentation. Lite high-five-känsla faktiskt, skönt!

Med detta i ryggen känns det naturligtvis jättekul att gå vidare in i nästa fas, som till mångt och mycket handlar om växt- och materialval, att producera detaljerade anläggningritningar samt att ta fram en grundlig skötselmanual för området.


Viewing all 25 articles
Browse latest View live